ŻÓŁTKO jaja ,składniki REGENERUJĄCE nasz organizm. (a)CHLEB nasz powszedni i jego składniki DEGENERUJĄCE nasze życie..

ŻÓŁTKO jaja ,składniki REGENERUJĄCE nasz organizm.

Jajo kurze żółtko : 
Ile kalorii ma jajo kurze -żółtko w 100 gramach, (to
jest w 5-ciu żółtkach):
323kCal
Węglowodany: 0.3 g
Białko: 15.5 g
Tłuszcze: 28.2 g
Cholesterol: 1 062.0 mgż1ZOLTKO
Sód: 52.00 mg
Błonnik: 0.0 g
Index glikemiczny: 50
Wartości odżywcze: jajo kurze żółtko
Węglowodany:0.30 g
Błonnik:0.00 g
Gluten:0.00
Cholesterol:1,062.00 mg
Woda:54.50 g
Wapń:147.00 mg
Żelazo:7.20 mg
Magnez:15.00 mg
Fosfor:587.00 mg
Potas:127.00 mg
Sód:52.00 mg
Cynk:3.55 mg
Miedź:0.14 mg
Mangan:0.05 mg
Selen:45.20 mcg
Witamina a (rae):886.00 mcg_RAE
Beta-karoten:29.00 mcg
Retinol:881.00 mcg
Witamina d:180.00 IU
Witamina e:2.15 mg
Witamina c:0.00 mg
Witamina b1:0.17 mg
Witamina b2:0.81 mg
Witamina b3:0.03 mg
Witamina b5:3.81 mg
Witamina b6:0.28 mg
Witamina b12:4.70 mcg
Kofeina:0.00 mg
Teobromina:0.00 mg
Zanieczyszczenia: antybiotyki:1.00
Zanieczyszczenia: hormony „tuczące:1.00
Popiół:1.50 g
Folate, total:152.00 mcg
Kwas foliowy:146.00 mcg_DFE
Indeks glikemiczny:50.00
Kalorie [kcal]:323.00 kcal
Białko-zawartość w 100 gramach żółtka: 15.50 g :
Tryptofan:0.23 g
Treonina:0.86 g
Izoleucyna:0.91 g
Leucyna:1.36 g
Lizyna:1.08 g
Metionina:0.40 g
Fenyloalanina:0.69 g
Walina:0.97 g
Tyrozyna:0.69 g
Histydyna:0.38 g
Arginina:1.10 g
Cystyna:0.28 g
Seryna:1.32 g
Alanina:0.80 g
Glicyna:0.48 g
Kwas glutaminowy:1.95 g
Prolina:0.66 g
Kwas asparaginowy:1.33 g
Tłuszcze:28.20 g
Kwasy tłuszczowe nasycone:8.70 g
14:0:0.05 g
16:0:7.70 g
17:0:0.01 g
18:0:0.95 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone:12.60 g
Kwasy tłuszczowe omega-9:11.97
Kwas oleinowy 18:1 (n-9):11.97 g
16:1 niezróżnicowanych:0.62 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone:2.11 g
18:2 niezróżnicowanych:2.03 g
18:3 niezróżnicowanych:0.02 g
Kwasy tłuszczowe omega-3:0.06
Kwas eicosatetraenoic (eta) 20:4 (n-3):0.06 g

P.S.

Sił witalnych człowieka nie próbuj(MY) więc
przywracać ( mocą sejmowej Ustawy) podając mu na przykład
chemiczne protezy IN-VITRO!!!), lecz traktując
problem naturalnie, Surrealistyczne?.. To właśnie
tylko ta WIARA w (te) medyczne „samo-autorytety”
powoduje, że błędy tychże „autorytetów”
przyjmowane są za wzorce… Poniżej zacytuję z
ostatnich dni cytat z wypowiedzi inż. Jerzego
Zięby, autorytetu w świecie medycyny
akademickiej uznanego w zakresie wiedzy
medycznej udzielającego wykładów w
uniwersytetach medycznych…lekarzom..

„CHOLESTEROL W DIECIE NIE STANOWI
ZAGROŻENIA !!!!! Ciekawe kiedy, otumanione
towarzystwo lekarzy i dietetyków polskich to w

końcu zrozumie i przestanie ludziom mówić jaki
to boczek jest niezdrowy, a jajka to już w ogóle…!
bo… cholesterol !! Ciekawe ile lat trzeba będzie
czekać, aż ta informacja zawita po polskie
„strzechy” uczelni medycznych. Ile ludzi, przez
następne lata będzie „uważać na cholesterol w
diecie”, bo tak powiedział lekarz lub dietetyk!
Można powiedzieć, tak… FOBIA
CHOLESTEROLOWA będzie w Polsce trwać
jeszcze wiele lat, zanim beton w wielu głowach się
nie skruszy pomimo tego, że… ci którzy tą fobię
stworzyli (Amerykanie) sami już od tego
odchodzą. Ciekawe ile to doktoratów czy
habilitacji trzeba będzie wywalić na śmietnik,
gdzie tematem była „walka” z cholesterolem w
diecie człowieka!!! Wiedziałem, że stanie się to
jeszcze za mojego życia :-))) Szkoda tylko, że ta
głupota trwała prawie 50 lat 🙁 Ciekawe kiedy
polska prasa zacznie o tym pisać???? Bardzo
Was proszę, przekazujcie tą informację wszędzie,
gdzie tylko się da!!!”